Categories
Nordsjælland

Kronborg

Kronborg er en af Danmarks mest kendte seværdigheder. Slottet ligger ved Helsingør ud til Øresund, og bliver årligt besøgt af omkring 200.000 danske og udenlandske gæster. Slottet er især kendt fra William Shakespeares historie om Hamlet, tragedien om den danske prins fra 1600-tallet, som foregår på Kronborg.

Kronborg er bygget over Krogen, en fæstning bygget i 1400-tallet af den danske konge for at understøtte en toldopkrævning af de forbi sejlende skibe. I slutningen af 1500-tallet begyndte kongen Frederik 2. at bygge på borgen til den form, vi kender i dag. Den nok mest kendte del af Kronborg bortset fra historien om Hamlet, er myten om Holger Danske.  Ifølge myten sidder han nede i kælderen, og vil vågne til dåd det øjeblik hvor det danske rige vil være truet, hvor han vågne og beskytte os. En meget karakteristisk gipsskultur af Holger Danske sidder der da også nede i kælderen, og er et meget yndet besøgssted ved Kronborg.

Mange museer har hjemme på Kronborg, blandt andet Handels- og Søfartsmuseet. Samtidigt er der en meget stor samling af kunst på stedet. Den østlige fløj er mere eller mindre et langt galleri, med kunst fra de fleste perioder i dansk kultur. Alle disse ting har gjort, at seværdigheden Kronborg sammen med Jellingestene og Roskilde Domkirke er de eneste 3 danske seværdigheder der er blevet optaget på UNICEFs Verdensarvliste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *