Ærø ligger i Fyns randområde og har faktisk tidligere været en del af det tyske Slesvig. Øen strækker sig over 25km, og der bor knap 7000 mennesker fast på øen. Tidligere var øen splittet op i to dele, men en dæmning forbandt øen igen.
For at komme til Ærø skal man tage en af de fire faste færgeruter til byen. Der er ingen bro til øen, men færgerne har sejlet de sidste mange årtier uden problemer. Mange tager færgeturen som en del oplevelsen ved at tage til Ærø.
Ønsker man at spise på Øen, er det bedst at tage derhen om sommeren. Mange af øens restauranter er sæsonåbne, da det er småt med turister om vinteren. Om sommeren er de dog åbne igen og gør deres bedste for at tilbyde et varieret, økologisk udbud af retter ofte, som ofte kan indtages udenfor i den fantastiske natur. Der er især mange havnerestauranter, der gør meget ud af at servere maritime retter, der kan indtages foran det flotte sydfynske øhav.
Ærø er en utroligt flot ø, med en natur der kan nydes på mange måder. Der er mange stier og veje, der egner sig utroligt godt til cykel- og gåture. Der er blide strandlinjer mod det sydfynske øhav, mens man mod Østersøen finder mere vilde og forrevne kyststrækninger. På Voderup klint, som skærmer Ærø imod de hårde vinde fra Østersøen, finder man den vigtigste geologiske seværdighed på øen. På klinten findes der Cyprina-ler fra den sidste mellemistid. Dette findes kun 2 steder i hele Danmark, og klinten har været med til at give et indblik i den geologiske udvikling siden da.
Der er mange forskellige muligheder for aktiviteter på Ærø. Året rundt kan der spilles golf på en af Europas smukkeste golfbaner beliggende ud mod et hav. På Ærø Flyveplads er det muligt at få en rundflyvning over hele øen, og fra havnen kan man enten sejle rundt i det sydfynske øhav eller tage hele turen til Bornholm.
Den største by hedder Marstal, hvilket betyder kongelig eller fyrstelig stal. Byen har i mange århundreder været en handels- og søfarts by. I dag præger søfart stadigt byen. Der ligger flere rederier, træ- og stålskibsværfter og Danmarks største containerflåde med cirka 50 fragtskibe. Går man igennem Marstal, vil man givetvis undre sig over placeringen af husene i byen. På grund af byens lille størrelse, er husene blevet placeret vilkårligt mange steder. Derfor ligner Marstal heller ikke en traditionel dansk kystby, og det gør en gåtur inde i byen til en interessant oplevelse i sig selv.
Seværdigheder og turistattraktioner på Ærø
På Nordærø finder man en af øens mest særegne attraktioner med Flaskeskibssamlingen. Samlingen er skabt af den lokale ærøbo Flaske-Peter. Hans fader byggede modelskibe, og Peter overtog hobbyen, da han var ude at sejle fra han var 16 år. Flaskeskibssamlingen er alle hans flaskeskibe, som at han har samlet og bygget helt til sin død i 1960. Der er både utroligt små flaskeskibe, til skibe i flasker der nærmere minder om tønder.
Tager man til Ærø påskelørdag, kan man med fordel drage ned til stranden. Her samles de fleste ærøboere årligt og koger æg påskelørdag. Traditionen går tilbage til omkring år 1900, hvor børn gik rundt på gårdene påskelørdag og fik æg, som de på stranden kogte med havvand. Turister er meget velkomne til at deltage og koge deres egne æg påskelørdag for en alternativ oplevelse i de fantastiske omgivelser Ærø tilbyder.
Naturen i sig selv er også en seværdighed, der er værd at nævne. Ærø er en flot ø med varierede landskaber og kystlinier. Og så kan det nogle gange være en værdi i sig selv at være på en ø, hvor alting går lidt mere roligt, og der er tid til at slappe af og reflektere over tingene. Er du til vandring, så kan du hos turistbureauet rekvirere en folder med kort over den såkaldt Øhavssti (eller den Ærøske del af stien, der også går over Sydfyn, Tåsinge og Langeland).
Historiske minder findes der også på Ærø. En af de mest anbefalelsesværdige historiske seværdigheder på øen er langdyssen på toppen af Lindsbjerg.
Vil du læse endnu mere om Ærø, kan du også læse, hvad de skriver på det lokale turistkontors officielle side.