Ferie på Samsø

Samsø betyder oprindeligt Samlings-øen, da en legende fortæller, at det var på præcis denne ø, at høvdingerne samledes på vikingernes tid for at drøfte deres problemer.
Samsø indeholder smukke istidslandskaber, hvor man virkeligt kan se, hvilke store kræfter der er på spil i naturen under en istid. Disse landskaber er unikke for Samsø og en af øens helt store attraktioner. Der er utroligt gode vandre- og cykelmuligheder over hele øen med et særdeles veludbygget cykelnet.
Der er ingen bro til Samsø, så færge er den eneste mulighed for at komme til øen. Såvel indbyggere som Samsøs borgmester er meget i mod en bro til øen. Samsø er kendt for at ligge afsides fra for mange biler og for meget stress – en lille oase af fred, natur og afslappelse. Mange er bange for, at en bro vil ødelægge dette, hvorfor der stadigt ingen er. Samsø er i det hele taget et meget stille område. Øen har kun en enkelt politibetjent på trods af cirka 4000 faste indbyggere.

Samsø er et fantastisk sted at dyrke grøntsager og frugter. Øen har højere temperaturer end resten af landet, da det omgivende vand sørger for mindre nattefrost og flere varmegrader til Samsø end resten af Danmark. Der er en lille jordbærplukkerindustri det meste af sommeren, og man kan fra maj til efteråret købe friske, økologiske kartofler fra Samsø rundt omkring i Danmark.

En af Samsøs helt store seværdigheder er Stavns Fjord. Oprindeligt beskyttede den labyrintiske fjord i mod fjender i vikingetiden, men i dag finder man et helt usædvanligt fugleliv på fjorden. Det er måske Danmarks største rasteplads for havfugle som bl.a. edderfugl, gravand, strandskade og skarven. Er man heldig og rammer det rigtige tidspunkt, kan man også se nogle af de cirka 500 spættede sæler, som hvert år holder til på fjorden midlertidigt. Der er fantastiske kajak- og ro muligheder rundt om fjorden, og der er utallige vandrestier til dem, der nyder en god gåtur i den flotte natur.

Samsø Labyrint er verdens største labyrint. Over 50.000 grantræer danner rammen om noget af en udfordring for store og små. Labyrinten er optaget i Guinness rekordbog som værende verdens største. Det gælder om at finde ind til midten af labyrinten. For at gøre dette skal man svare rigtigt på spørgsmål i de mange T-kryds. Svarer man forkert, bliver man ledt ud på en forkert vej. Grantræerne er 8-10 meter høje, så det er svært at snyde sig igennem labyrinten.

For de rigtigt eventyrlystne er det muligt at tage en tur på Airsafari. Ved Samsø Flyveplads på Stevns er det muligt at komme op i himlen med en pilot og et lille Cessna-fly. Her får man knap en halv time oppe over øen, til en udsigt over alt hvad Samsø kan byde på. Har man ikke prøvet at flyve i et lignende fly før, er dette en kæmpe oplevelse, for dem der tør stige op i flyet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *