Værd at se i Haderslev

Haderslev, som ligger i Sønderjylland, er med knap 22.000 indbyggere en interessant storby. Byen har mange kulturelle seværdigheder og usædvanligt gode shopping muligheder.
Haderslevs vartegn og stolthed er Haderslev Domkirke. Domkirken, som også er kaldt Vor Frue Kirke, ligger på det højeste punkt i Haderslev, og man har derfor en glimrende udsigt over byen fra kirken. Domkirken er bygget i gotisk byggestil som de fleste andre store byggerier fra tiden, hvor kirken blev bygget. Dette skete i omkring år 1250. Inde i kirken er det et fantastisk skue, hvor fresker fra middelalderen mødes med renæssancens orgelpulpitur, og det hele afsluttes af alterbordet der er dækket af moderne tekstiler. Domkirken har været udsat for brand, hærværk, ombygninger og tilbygninger, men står i dag stadigt i store træk, som da den blev bygget og er et af byens store trækplastre.

Fire museer i Haderslev, med hver deres fokus, har hver især rigtigt meget at byde på. Arkæologi Haderslev er et museum med knoglerester, flinteflækker og andet arkæologisk interessant. Sønderjylland har altid været rig på arkæologiske fund, og museet har samlet mange af disse og står i dag selv for flere udgravninger. Ehlers Lertøjssamling har igennem mange år samlet en stor og unik samling af lokalt fremstillet lertøj fra middelalderen og op. På Bymuseet Haderslev er det muligt at se plancher og fotoudstillinger over de mange byggearter man finder igennem perioderne middelader, renæssance, barok, historicisme, klassicisme samt mange flere. Sidst, men ikke mindst, er der Slesvigske Vognsamling. Dette museum har samlet en imponerende mængde af alle slags vogne. Med den store samling er museet også Nordeuropas største af sin slags. Der er desuden masser af information om, hvordan de forskellige vogne er blevet brugt igennem historien, og hvilken betydning de har haft.

Haderslev Dyrehave er navnet på en dyrepark på over 100 hektar indhegnet område. I parken lever der over 200 dådyr og 20 flotte kronhjorte. I parken finder man desuden en naturlegeplads, et forsamlingshus, et regnlærum og brochurer, der fortæller alt interessant, der er at vide om parken og stierne.

Haderslev er en meget populær shopping by. Her er en yderst livlig gågade med gode tilbud og god stemning hver dag med masser af butikker og et turistbureau. Da Haderslev er en uddannelses by, tiltrækker den også mange unge. Dette gør det attraktivt at have cafeer, butikker og restauranter og er med til at gøre Haderslev til den livlige by, den er i dag.
Den gamle bydel er i sig selv et besøg værd. I 1627 og i 1759 ødelagde to massive brande det meste af byen. Derfor står den gamle bydel i dag i en meget flot restaureret udgave. Efter de to store brande begyndte man at bygge blandt andet rokokogavlhuse. Denne type huse finder man stadigt den dag i dag mange af i Haderslev, hvor de står som dengang, de blev bygget. De fleste af de gamle, flotte huse finder man sydøst for Domkirken. Det er derfor muligt at tage en interessant gåtur rundt i byen, hvor man kommer igennem både den gamle bydel, domkirken, de flotte museer og muligheden for til sidst at shoppe og afslutte dagen på en god restaurant med et godt glas vin. Haderslev blev i 1984 kåret til ”Årets By” grundet de restaurerede huse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *