Værd at se på Langeland

Langeland er en ø, der ligger imellem Fyn, Tåsinge og Ærø. Navnet kommer fra en længde på 52km og en bredde på kun 11km. På den lille, lange ø er cyklen det perfekte transportmiddel, da mange af seværdighederne ligger tæt op ad hinanden med et meget veludbygget net af cykelstier.

Der er mange forskellige museer på Langeland for de kunst- og historieinteresserede. De to største er Langelands Museum og Søfarts- og Særudstillingen. Langelands Museum er et såkaldt hovedmuseum for flere andre museer og udstillinger på Langeland. Museet omfatter en stor oldtidssamling, med trepanerede kranier, det tandsæt Danmarks tidligste ’tandlæge’ har boret i med et flintbor og meget andet. Med en meget stor samling af flinteredskaber er det nemt at se, hvor produktive oldtidsmennesker faktisk var. Søfarts- og Særudstillingen beskæftiger sig med joller, pramme og fiskegrej fra dengang, hvor fiskeri var den primære industri på Langeland. De ting fra Langelands Museum der omhandlede sejlere og fiskere er i dag placeret på Søfarts- og Særudstillingen i stedet for.

Hvert år afholder den lange ø Langelandsfestivalen. Det er Danmarks største havefestival med en let genkendelig glad giraf som maskot. Det er ofte Danmarks største navne der spiller på Langelandsfestivalen, og der er musik for alle aldre med Nik & Jay, Medina, Sanne Salomonsen og Shu-bi-dua i 2011. Festivalen afholdes normalt i slutningen af juli, og det er meget nemt at finde underholdning til hele familien med musik og hygge. Der er ordentlige toilet- og badeforhold, madboder og masser af underholdning også til små børn.

På Nordlangeland ligger Tranekær Slot. Det er et af Danmarks mest imponerende slotte med sit røde ydre, der ser utroligt flot ud på især lang afstand. I lange perioder har Tranekær haft det meste af Langeland under sin besiddelse. Bakken, som Tranekær står på, blev allerede i 1200-tallet brugt til forsvarsværker, mens fundamentet til slottet blev lagt i 1400-tallet. Slottet er et gammelt krongods fra Valdemar Sejrs tid. Selve slottet er lukket for offentligheden, men lige overfor slottet ligger Tranekær Slotsmuseum. Her finder man inventar fra slottet, og det er muligt at se såvel slottets som slægtens lange historie. Har man taget turen til Tranekær, er der selvfølgeligt andet end bare slotsmuseet, man kan opleve. Tranekær Kirke, hvis altertavle er malet af C.W. Eckersberg, som er kendt som den danske malerkunsts fader, ligger i ro og mag højt hævet over indkørslen til Tranekær By. Byen har mange gamle, smukke ejendomme, gallerier og kunsthåndværkere. Kulturen er i højsædet i byen, hvor en gåtur igennem gaderne kan være en oplevelse i sig selv. Tranekær Slotsmølle ligger lige nord for Tranekær by, og her finder man en udstilling om den store møllekonstruktion. Møllen er helt åben, og med plancher og udstillede objekter kan man finde ud af, hvordan en mølle fungerer. Møllen er stadigt i brug nogle få dage om året.

Helt syd på Langeland finder man Langelandsfortet. Fortet var bemandet og i brug under Søværnet helt indtil 1993, men er i dag indrettet som et museum. Pointen med fortet var, at det i krigstid skulle kunne overvåge og forhindre adgang gennem Langelandsbæltet. Derfor havde fortet 4 kanonstillinger, og en af disse kanonstillinger er i dag åben for publikum. Bunkeren var indtil 1993 bemandet hele døgnet og fremtræder i dag som dengang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *