Sommerhusområder i Sønderjylland

Selvom Sønderjylland kun fylder en tiendedel af Danmark med hensyn til areal, er det et af de rigeste områder overhovedet. Med rigt menes, at der i Sønderjylland er moræner, frugtbar marsk, rigt fugleliv, vadehav med dertilhørende øer og opragende bakker. Alt, hvad hjertet begærer i forhold til natur, finder man her og meget mere til!

Med hensyn til sommerhusområder i Sønderjylland er det især ved kysterne, at husene er placeret. Muligheden for at leje et sommerhus tæt ved vandet, så man altid har mulighed for at bade, er ønsket af mange danskere. Derfor vil de steder, vi i denne tekst vil gennemgå, også primært have beliggenheder nær kysterne.

Rigtigt mange af Sønderjyllands sommerhuse ligger af gode grunde på Als. Den lille ø, der ligger i den sydøstlige del af Sønderjylland, er et af de helt store trækplastre.
Als er et af de steder, hvor der findes flest sommerhuse i hele Sønderjylland til en rimelig pris. Ofte ligger sommerhusene i områder, hvor man også kan leje plads til en campingvogn eller telt.

Der er flere fordele at opnå ved at leje et sommerhus på Als. Dels er Als en frugtbar ø, hvor man kan finde masser af flot natur og et rigt dyreliv. Øen har tidligere været kendt for at besidde mange frugtplantager, selvom antallet af disse plantager i dag er væsentligt mindsket.
Derudover finder man på Als oplevelsesparken Danfoss Universe, som man bør besøge på enhver tur til Sønderjylland alligevel.

Med et sommerhus på Als har man også nem adgang til flere forskellige strande, der for mange sommerhusinteresserede tæller meget. Hvor man med et sommerhus på selve Sønderjyllands kyst ofte er begrænset til et mindre antal af strande, er der på Als muligheder i både nord, syd, øst og vest.

Nord for Als, men syd for Aarø, finder man den lille by Halk. Halk ligger idyllisk placeret som en landsby tæt på storbyen Haderslev. Selvom byen Halk ikke har noget nævneværdigt at skrive hjem om bortset fra en kirke med en rig historie, finder man mange sommerhuse nær Halk, hvilket skyldes den ideelle placering meget tæt på kysten og den nemme adgang til Haderslev. Samlet har dette gjort området populært for såvel danske som tyske og hollandske turister i årevis.

Ikke langt fra grænsen til Tyskland finder man Tønder og Møgeltønder. På trods af, at de to byer ikke ligger tæt op til en kyst, som mange andre sommerhusområder, er det alligevel populært at leje sig ind i netop disse to byer.
Tønder har en lang historie som Danmarks ældste købsstad, mens Møgeltønder igennem mange år har fungeret som Tønders lillebror. Timer man sit besøg godt til Tønder, kan man tilmed opleve Tønderfestivalen i slutningen af august.

Fordelen ved at tage på ferie i sommerhus nær Tønder og Møgeltønder er de gode naturmuligheder. Tæt på byerne finder man blandt andet Draved Skov, der siden slutningen af 1940’erne har groet naturligt. Derved kan man få et indblik i en naturlig skovudvikling på første hånd.
Derudover er der rige muligheder for vandreture i området, og der er sågar mærket af til cykelruter. Et sommerhus i Tønderområdet henvender sig på mange måder til den aktive familie, der gerne vil opleve natur og have lidt motion på samme tid under ferien.

Vil man have en god strand at bade i, bør man ikke tage til Tønder. Her kan vi i stedet anbefale Hejlsminde. Hejlsminde ligger placeret i toppen af Sønderjylland helt ude til kysten, og mange tusinde turister drager hvert år til netop denne by for de gode strandmuligheder.
Ikke alene er det muligt at leje et sommerhus helt op til den gode strand, men man kan også tage egen campingvogn med, såfremt man det ønsker.

Hejlsminde leder mest af alt tankerne hen på en dansk version af Paradis på jord. Med gode muligheder for skovvandring, kajakture, badestrand med badebroer ad libitum og meget mere er Hejlsminde et sted, hvor hele familien får noget ud af at leje et sommerhus.

Hejlsminde er et af Sønderjyllands største sommerhusområder, og det samme kan man sige om Grønninghoved, som man finder lige nord for Hejlsminde. På trods af at Grønninghoved ikke er ligeså kendt blandt befolkningen som tilfældet er med Hejlsminde, kan man foretage de samme ting. De strande, Hejlsminde hvert år trækker mange turister til på, kan også nemt bruges fra Grønninghoved.

Sommerhusområder nær Grønninghoved ligger ofte i meget bakket terræn, der egner sig perfekt til legesyge børn i alle aldre. Desuden kan man med relativt kort tids kørsel nå til Kolding fra Grønninghoved, hvor der er flere aktiviteter, end vi kan liste her på siden.

Længere mod syd i Vilstrup sogn finder man Kelstrup, som også fungerer som et af de større sommerhusområder. Som tilfældet er med Hejlsminde og Grønninghoved ligger Kelstrup også næsten helt ude til vandet og ligger derudover ikke mere end 8 kilometer fra storbyen Haderslev. Med et sommerhus i Kelstrup har man mulighed for både at besøge Als, Kolding og Haderslev inden for rimeligt transporttider.

Helt ude mod vest opdager man øerne Rømø, Fanø, Mandø og des lige. Disse øer er alle større sommerhusområder, som især trækker tyske og hollandske turister til udover de danske. På øerne er det muligt at opleve fænomener som vadestrand og vadehav, som overrasker og forundrer – også anden og tredje gang, man ser dem.

I og med at der er masser af sommerhuse til rådighed blandt øerne, er det også her, at man for alvor skal kigge hen, hvis man vil have et billigt sommerhus i Sønderjylland. Ikke alle sommerhusene ligger på øerne, hvor der er begrænset med plads, men lige ved fastlandets kyst. Fra disse sommerhuse har man alligevel rig mulighed for hver dag, hvis man skulle ønske det, at besøge de forskellige øer.

Eventuelt kan man tage en enkelt ø per dag, og på den måde for alvor opleve, hvad de forskellige øer har at byde på. Der er mere end nok øer, til at dette kan lade sig gøre: Foruden Rømø, Fanø og Mandø findes der masser af småøer, der ikke alle sammen er beboede. Men er man glad for fugle og natur bør man ikke lade denne chance glippe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *