Fanø er en typisk vadehavs ø, i og med at man er nødt til at sejle til øen. Derved får man en ekstra oplevelse med, når man sammen med det lille skib ankommer til den gamle søfarts by Nordby. Færgemulighederne er rigtigt gode til og fra Fanø, da øen fungerer som en forstad til Esbjerg. Der er adskillige pendlere, der bor i Fanø, men arbejder i Esbjergs veludviklede industri. Bor man på Fanø, har man derfor mulighed for både at være en isoleret øboer, samtidigt med at alle fordelene fra en storby kan nydes efter en lille tur med den gamle færge – og de turister, der tager turen til Fanø, har naturligvis de samme muligheder!
Det er også i Nordby, at man finder mange af Fanøs interessante museer. Fanø Museum, øens kulturhistoriske museum, består af et bredt udsnit af datidens husholdnings-, landbrugs-, og fiskeriudstyr. Her er det muligt at få et rigtigt godt indblik i, hvordan livet blev levet for bare hundrede år siden på Fanø. Fanø Skibs- og Dragtsamling er et museum dedikeret til at fortælle øens maritime historie. Det er en historie om storhed og fald, da Fanø for bare 200 år siden var en af Danmarks store internationale havne med masser af skibstrafik fra hele verden. I slutningen af 1800-tallet begyndte øen dog i stedet at fokusere på turisme og den smukke natur, der er overalt på øen. Fanø har desuden Danmarks ældste golfbane, der blev anlagt tilbage i 1901.
Nordby, som er den by man først ankommer til med færgen, er også den største by på øen. Grundet havnen og den medfølgende gode forbindelse til Esbjerg har byen haft de bedste muligheder på Fanø for at vokse, hvilket Nordby også har udnyttet. I Nordby finder man i dag både mange flotte, gamle huse og helt nye specielbutikker. Ønsker man at leje et sommerhus på Fanø, er det dog mere sandsynligt, at man skal ned til den centrale del af den romantiske vadehavs ø. Her ligger Rindby, som også er stedet, hvor de fleste sommerhuse ligger. Sommerhusene ligger i en stor klitplantage med fantastiske vandremuligheder i smuk natur, og med masser af skilte som fører tilbage til Rindby igen. Tager man på en vandretur, er det oplagt at tage til Pælebjerg. På trods af, at bakken kun er 21 meter høj, kan man fra toppen se helt ud til havet på den lille ø. Der er mange afmærkede vandreruter til netop Pælebjerg i klitplantagen midt på øen.
Nordby er Fanøs nordlige storby. Den sydlige ækvivalent ligger på den sydligste spids og hedder Sønderho. Udviklingen er her, modsat Nordby, stagneret. Det er dog ikke en dårlig ting, da det giver turisterne på Fanø en stor mulighed for at opleve en form for et friluftsmuseum over hele byen. Gaderne er små og romantiske, som dengang de blev bygget. Flere steder har by gaderne nærmest spor som regulære stier. En tur til Sønderho er en afvekslende oplevelse fra de andre byer på såvel Fanø som resten af Danmark.
Sidst i juni måned afholdes der hvert år dragefestival på en af Fanøs mange strande. Folk kommer her fra hele landet med en fælles interesse for snor holdte drager. Stranden på Fanø har ofte masser af vind til at bære de mange drager.