Sommerhusområder på Bornholm

Bornholm, Bornholm, Bornholm, du er den dejligste ferieø – det er lang tid siden, at Lille Per sang disse ord, men de er ikke blevet mindre sande med tiden. Den dag i dag er Bornholm et af de mest yndede rejsemål for danskere i alle aldre, som lejer et sommerhus for at nyde alle de flotte seværdigheder på en lille ø.

Man kan leje sommerhuse på Bornholm stort set alle de steder, man skulle ønske det. På denne side vil du kunne danne dig et overblik over fordelene ved at leje sommerhuse i specifikke områder. For overskuelighedens skyld har vi delt teksten ind i 4 dele – nord, syd, øst og Vestbornholm. Det eneste, vi kan love, er, at du får en fantastisk ferie lige meget hvilken del af Bornholm, du vælger at leje et sommerhus i!

Vi kan tillade os at dele Bornholm ind i 4 dele, da næsten alle større sommerhusområder er placeret ved kysterne. Det er svært at skaffe et sommerhus midt på øen, da der ikke er noget incitament til at gøre det. Ved kysten får man strand og natur, og det tager alligevel ikke mere end maksimalt tre kvarter at køre fra den ene til den anden ende af den lille, danske ø.

Nordbornholm:

Hvor end dit sommerhus er placeret på Bornholm, vil du komme til at bruge lang tid på Nordbornholm. Nogen af øens største seværdigheder ligger placeret her: I flæng kan nævnes Hammerhus med tilhørende museum, Hammers Ode og Opalsøen.

En af de største sommerhusområder på Nordbornholm er Allinge-Sandvig. På trods af, at det engang var to forskellige byer, er byerne i dag næsten vokset sammen, og der er i midten et stort område med masser af sommerhuse. Allinge-Sandvig er et yderst populært ferieområde, hvor det er muligt både at leje et sommerhus, men også at medtage egen campingvogn eller autocamper. Der er plads til alle.

Omkring Allinge-Sandvig finder man nogen af Bornholms smukkeste vandreruter. Ikke alene byder området på den førnævnte Opalsø, men også Smaragdsøen og Diamantsøen er oplagte rejsemål. Ved Opalsøen kan man tilmed i højsæsonen prøve Danmarks længste svævebane, hvor man kører ned over hele søen i fuld fart. Det er en oplevelse for de lidt mere modige i familien, men bestemt værd de omkring hundrede kroner, det koster.

På Bornholms nordside er det meget nemt at se, hvordan istidens gletsjere har trukket sig tilbage. I forhold til resten af Bornholm byder Nordbornholm og Hammershus i særdeleshed på specielle klippeformer, unik historie og masser af eksempler på tidligere indbyggere – blandt andet spor fra tonstunge dinosaurer!

Østbornholm:

Østbornholms helt store trækplaster er Danmarks måske mindste nulevende købsstad: Svaneke. Svaneke er den største østligt placerede by på Bornholm, og byder blandt andet på en stor havn og 30-kuglede is som ingen andre steder i landet. De fleste turister besøger Svaneke – ofte mere end en gang – på turen til Bornholm, hvorfor man sagtens kan leje et sommerhus her til at starte med.

I forhold til mad og spise forbinder man ofte Bornholm med to ting: Krøllebølle-is og røgede sild, og hovedsagelig røgede sild er forbundet tæt med Svaneke. Vil man opleve ægte, bornholmske røgede sild er der ingen vej udenom et af de talrige silderøgerier i karakteristiske røde farver, der ligger tæt ved havnen. Det er muligt at leje sommerhuse både tæt ved Svaneke, men også inde i byen, hvorved der er god mulighed for at spise de famøse sild.

Med et sommerhus på Østbornholm er man ikke alene tæt på Svaneke, men også Årsdale og Nexø. Sidstnævnte har en af Danmarks absolut flotteste kirker, man ikke bør gå glip af.
I det hele taget er det en meget kulturel oplevelse, man går i møde med et sommerhus her i omegnen. Har man en cykel med kan man nyde den flotte natur og de fint placerede bornholmske rundkirker, og vil man hellere gå rundt og nyde by atmosfæren er der rig mulighed for dette i Svaneke og Nexø.

Sydbornholm:

Med et sommerhus i Sydbornholm får du adgang til de måske bedste strande i Danmark overhovedet: strandende nær Dueodde, som er Bornholms sydligste spids, er som taget fra et postkort: Blåt vand, fint hvidt sand – og utrolig meget af det.

Sommerhusområderne på Sydbornholm er derudover præget af masser af skov. På Bornholm finder man ikke særligt ofte naturlig skov, men på Sydbornholm nærmest vader man i det. Ønsker man et sommerhus inde i en skov, er der næsten ingen vej udenom netop Sydbornholm, hvor store kolonier af sommerhuse er bygget med fornuftig afstand til hinanden i store skove. Sådanne sommerhuse i skovene er tilmed ofte placeret med meget få minutters gang til strandene, hvorfor man får det bedste af Bornholm på denne måde.

Ønsker man at tage på cykelferie, er et sommerhus på Sydbornholm oplagt. Her både starter og slutter mange af Bornholms margueritruter, da Sydbornholm som forklaret er rigt på skov og natur. Det er muligt at køre på asfalterede veje, men tør man give sig i kræfter med skovens varierede underlag, er der så sandeligt også mulighed for dette!

Sommerhusene på Sydbornholm ligger primært i Dueodde og Snogebæk. Dog er det også, såfremt man ønsker det, muligt at leje et sommerhus i Strandmarken eller Sømarken lidt længere mod vest. Her kan det dog blive nødvendigt at køre for at opleve de fantastiske strande nær Dueodde.

Vestbornholm:

Lejer man et sommerhus på Vestbornholm kommer man tæt på øens største by: Rønne. Vil man have mulighed for både at nyde Bornholms seværdigheder, samtidigt med at man altid er tæt på en storbyatmosfære, som man måske kender det fra byer i resten af Danmark, er et sommerhus på Vestbornholm en god mulighed.

Dog er der ikke særligt mange incitamenter derudover til at leje et sommerhus på Vestbornholm. Der er heller ikke besynderlig mange at vælge imellem, da langt de fleste er placeret på Østbornholm og Sydbornholm. Da du kan nå Vestbornholm og Rønne med en køretur på 15-20 minutter fra f.eks. Dueodde er der ikke nogen gode grunde til for alvor at leje dit sommerhus her.

Opsummering

Bornholm er et af Danmarks smukkeste steder at leje et sommerhus, og det er tilmed muligt at gøre det til en billig pris, da udbuddet er meget stort. Har du ikke før oplevet Bornholm, bør du give dig selv den udsøgte fornøjelse at smage røget sild, gå rundt på Hammerhus, falde ned i Opalsøen og spise Krøllebølle-is en sen aften, mens solen går ned.

De fleste lejer et sommerhus i de store sommerhusområder ved Dueodde, Svaneke og Allinge-Sandvig. Men blandt disse byer er der mange andre steder, hvor det også er muligt, hvis man vil prøve noget andet, end alle andre – Bornholm er åben for dig. Du skal bare vælge og nyde turen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *