Seværdigheder i Sønderjylland

Der er mange seværdigheder i Sønderjylland, men det kan være svært at overskue hvor og hvordan man finder dem. I denne guide til seværdigheder i Sønderjylland, giver vi dig et overblik over de mest interessante turistmål i det store flotte Sønderjylland.

Guiden spænder vidt – fra historiske monumenter til meget moderne forlystelsesparker.

Sønderjylland er spækket af spændende historie som har været afgørende for vores land, og derfor også mange historiske seværdigheder. Sønderjylland er historien om en stor del af Danmark, som blev overtaget ved magt af Tyskland, og som først kom hjem til Danmark i 1920, som derefter kom til at hedder Sønderjylland.

Der bor cirka 254.000 mennesker i Sønderjylland.

Guiden er delt op i to kategorier:

Byer som turistmål i Sønderjylland

Der er mange seværdige, historiske og ikke mindst hyggelige byer i Sønderjylland, og derfor fortjener de en kategori for sig selv. Herunder har du et udpluk af de mange spændende sønderjyske byer, som alle er et besøg værd.

Sønderborg

Sønderborg er en fantastisk hyggelig by i flotte omgivelser af natur og hav. Byen har cirka 30.000 indbyggere, mens der bor cirka 76.000 mennesker i hele Sønderborg kommune.
Størstedelen af Sønderborg by ligger på øen Als, som ligger i det sydøstlige hjørne af Jylland.

Der er mange seværdigheder i Sønderborg, hvor Sønderborg Slot, Dybbøl banke og Dybbøl Mølle, den indre by og Alsion er blandt dem. Er du historieinteresseret, så er Dybbøl Banke og historiecenteret ved Dybbøl banke et klart besøg værd. Der er her fokus på krigen i 1864, som har haft en enorm betydning for Sønderjylland.

Haderslev

Haderslev er en domkirke by i det østlige Sønderjylland. Haderslev by har cirka 21.000 indbyggere. Domkirken, dyrehaven, midtbyen og Haderslev stadion kan nævnes som seværdigheder, hvor du kan få en klar fornemmelse af den sønderjyske kultur og stemning. Læs mere om, hvad der er værd at se i Haderslev.

Tønder
Tønder by har cirka 8.000 indbyggere. Tønder er en lille moderne by i Sønderjylland, med et aktivt erhvervs- og skoleliv. Tønder er ensbetydende med hygge, flot natur og smuk, gammel arkitektur. Læs mere om byens seværdigheder her.

Flensborg som en del af Sønderjylland

Flensborg er sådan set en tysk by, men alligevel en vigtig del af Sønderjylland. Flensborg har tidligere tilhørt Danmark, og der er et klart skandinavisk indtryk over byen. Der bor cirka 89.000 mennesker i Flensborg, hvor en lille del af dem er Danskere bosiddende syd for grænsen, og byen er derfor også centrum for de danske mindretal i Sydslesvig. Flensborg er en havneby, med et aktivt by- og uddannelsesmiljø. Flensborg er et klart besøg værd, og også en by som ofte bliver besøgt i weekender og ferie af syddanskere. Udover en utrolig charmerende gågade med mange butikker og fortovscafeer, så byder Flensborg også på en populær og livlig havnefront, og et af Europas bedste herre håndbold hold, SG Flensborg-Handewitt, som også kendetegnes ved en del danske spillere. Er du interesseret i herre håndbold, så er en tur i Campushalle på en kampdag, lige noget for dig. Du kan finde spilletidspunkter og billetinformation her.

Af andre byer i Sønderjylland som også er et besøg værd, kan vi også anbefale Aabenraa og Gråsten.

Andre Seværdigheder i Sønderjylland

Vi giver herunder et udpluk af de mange seværdigheder som Sønderjylland byder dig.

Rømø

Øen på vestkysten, Rømø, er uden tvivl en seværdighed i sig selv.  Rømø er Danmarks 10. Største ø og denne perle i vestehavet er skabt af vind, vejr og hav gennem flere århundrede. Rømø er et attraktivt feriested lige meget om I har 1, 2, 3 eller 7 dage til rådighed. Rømø er veloplagt til afslapning i flotte sommerhuse, omgivet af fantastisk dansk natur. Rømø har også en mindre bymidte med spændende butikker, cafeer og restauranter. Er du til historie er der også mange fortidsminder på Rømø, som du kan gå på oplevelse i. Sidst men ikke mindst har Rømø en af Danmark bedste badestrande, som er kendetegnende ved størrelsen og renheden. Vil du, under dit ophold på Rømø, gerne til en lidt større by, jamen så ligger Tønder lige på den anden side af vandet. Læs mere om Rømø her.


Danfoss Universe

Danfoss Universe, som ligger på Als, er en topmoderne forlystelsespark som kombinerer sjov med naturvidenskabelig viden. Du kan derfor tage dine børn med i Danfoss Universe og have en fantastisk sjov dag, samtidig med at de bliver stimuleret rent intellektuelt også.

Danfoss Universe er skabt Jørgen Mads Clausen, den administrerende direktør for Danfoss koncernen. Danfoss Universe er en gammel drøm om at skabe en forlystelsespark hvor fokus ligger på naturvidenskab og teknologi.

Nøgleordene for parken er som sagt leg og viden. Det er stedet hvor voksne og børn kan lege sig til mere viden om naturvidenskaben. Der er konkurrencer, gejsere, gravemaskiner, Segways og meget meget andet.

Slotte og herregårde i Sønderjylland

Sønderjylland har en meget spændende og vidtrækkende historie. En historie særligt om krig og stridigheder. Sønderjylland har altid haft kongehusets særlige opmærksomhed pga. dets meget specielle og betydningsfulde historie. En tur gennem Sønderjylland er derfor også en tur gennem Slotte, herregårde og krigsmonumenter.

Af slotte vil vi fremhæve Gråsten slot, som er kongefamiliens officielle sommerresidens.

Vi ses i Sønderjylland

Vi håber du får en rigtig god tur til Sønderjylland, og får oplevet nogle af de mange seværdigheder i Sønderjylland. Vi håber denne guide har efterladt dig med nysgerrighed og fascination for Sønderjylland, som en helt speciel historisk del af Danmark.

4 replies on “Seværdigheder i Sønderjylland”

Til rette vedkommende
Jeg har lige st spørgsmål til jer: hvem bestemmer hvilke seværdigheder I anbefaler på denne hjemmeside – jeg mener, ud fra hvilke kriterier bliver man nævnt her på siden?

Hej Maria,
Kriterierne er rent subjektive. Synes vi, at en seværdighed er interessant, kan den blive omtalt. Men det er jo også begrænset af det rent praktiske, nemlig at det tager sig tid at få beskrevet alle tænkelige seværdigheder.
Hen ad vejen kommer der flere og flere seværdigheder på, og mange af beskrivelserne vil også blive mere grundige.
Vi tager også altid gerne imod input til seværdigheder, der bør medtages. Ligesom vi meget gerne modtager og bringer læserbeskrivelser af gode ferier, tips til udflugtsmål osv.

Hej Jesper,
Nej, vi har ikke nogle tryksager. Al vores information ligger her på sitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *