Ferie på Rømø

Rømø er Danmarks 10. største ø og ligger nede i det syddanske vadehav blandt andre øer. Øen vokser hele året rundt; På øst siden af øen dannes der hele tiden ny marsk, og mod vest vælter der hele tiden sand ind fra Vesterhavet. Rømø har en meget international historie. For 2-300 år siden tjente mændene på øen penge ved at tage med hollandske og tyske skibe rundt omkring i verden for blandt andet at lave valfangst. På Rømøs største museum, Nationalmuseets Kommandørgård, er dette også nemt at se med de mange hollandske artefakter, der er at finde på museet. Museet ligger i en gammel gård og hører i dag inde under Nationalmuseet. Gården blev bygget tilbage i 1748 og viser en del af den rigdom, de arbejdende mænd tog med hjem til Rømø efter endt ophold på havet.

Rømø er den vadehavsø, der er lettest at komme til. Det er på grund af Rømødæmningen, der blev bygget før og efter anden verdenskrig. På travle dage kan op i mod 50.000 biler køre over Rømødæmningen, som sikrer Rømø æren af at være den eneste vadehavs ø med fast broforbindelse.

Tidligere har Rømø været et fiskerleje, men i dag kommer øens primære indtægter fra de mange tusinder turister, der besøger øen hvert eneste år. De mange turister kommer søgende efter natur, da Rømø stadigt den dag i dag består af omkring 90 % ren natur. En stor del af øen er desuden fredet, grundet det store fugleliv, der er omkring øen.

Hvert år trækker Rømø især mange tyske turister til, der søger de store, brede og fine sandstrande, der er så mange af på Rømø.

Rømø har dog andre seværdigheder end natur og strande.

Der findes også hele fire golfbaner på øen, da det er en stor oplevelse for selv rutinerede golfspillere at spille tæt ved havet med havvinden blæsende ind på banen som et ekstra element.

Tønnisgård naturcenter finder man udstillinger om hvaler, her i blandt de eksempler der i de seneste år er strandet på Rømø. Derudover arrangerer centeret flere forskellige familieture hvert år med forskellige temaer som rejefangst, hestevognstur, vadehav og fugle. Naturcenteret er et udmærket sted at starte, inden man selv drager på vandretur blandt Rømøs klitter.

Alle andre dage end onsdag er det muligt at tage til Rømø Sommer- og Badeland, som ligger på den sydøstlige side af Rømø. Her finder man over 50 forskellige aktiviteter og arrangementer, som sikrer at der er noget for enhver smag. Musik, dukketeater, folkedans og selvfølgeligt børnepasning hvis de voksne har andre planer for dagen, er bare nogle af de ting, man kan gøre her.

Lakolk, Rømøs ældste ferieområde, ligger på øens vest side. Det er også her, at man finder de bedste sandstrande på hele Rømø. På strandene er det muligt at gå på havbunden, uden at vandet når op til livet, grundet de specielle omstændigheder øen er skabt ud fra. I Lakolk finder man også nogle af Danmarks ældste sommerhuse, der blev bygget allerede tilbage i slutningen af 1800-tallet. Lakolks strande tilbyder derudover mulighed for aktiviteter som surfing, drageflyvning og kitebuggykørsel – især det sidste er blevet meget populært i løbet af de seneste par år. Er man mere til stille aktiviteter, er det muligt at gå hele øen rundt på få timer, mens man nyder den flotte natur og det rige dyreliv. Dette kan startes og sluttes i Lakolk, da der er adskillige skilte, der viser hen til denne by rundt omkring på øen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *